keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Yleisöpäivä oli menestys – orkesteri kiittää ja kumartaa!

Tampere Filharmonia avasi ovensa yleisölle lauantaina 30.8. Lähes 1 600 kiinnostunutta kurkisti kulissien taakse ja näki orkesterin lähieteisyydeltä, aivan eri näkökulmasta kuin perinteisenä konsertti-iltana.

Vaikka päivä oli leppoisa ja epämuodollinen, se alkoi juhlavasti. Intendentti Helena Hiilivirta kertoi iloisen uutisen: ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali jatkaa Tampere Filharmoniassa ainakin kesään 2019 saakka. Sekä orkesteri että yleisö ottivat uutisen vastaan raikuvin aplodein.

Päivän aikana Rouvali ohjasi orkesterin harjoitusta Isossa salissa, jossa innokkaimmat pääsivät orkesterin sekaan istumaan ja kuuntelemaan, miltä Prokofjev kuulostaa lavalla ja miltä sali näyttää esiintyjän silmin. Kaikista lähimmäksi kapellimestaria pääsi Rouvalin oma poika Oliver, joka sai kokeilla orkesterin johtamista isänsä sylissä. Aamulehden kuvaaman videon perusteella se sujui oikein hienosti: Oliver johtaa orkesteria (Aamulehti 30.8.) Apulaisintendentti Lauri Lehtonen ohjasi yleisöä ja varmisti, etteivät muut fanit pyrkineet Rouvalin käsivarsille.

Rouvali kertoi yleisölle, mitä harjoituksessa tapahtuu.


Pienessä salissa Helena Hiilivirta esitteli orkesteria ja näytti lukuina, miten orkesteri toimii. Puheenvuorojen välissä yleisö sai kokeilla konserttiflyygelin sointia ja verrata sitä tavalliseen koulupianoon pianisti Ville Hautakankaan ja orkesterin järjestäjän Jarno Laaksosen opastuksella. Saivatpa rohkeat pianistit myös autenttisen konserttitilanteen tuntua valokeilan loisteessa ja aplodien saattelemina.

Useat orkesterin muusikot sekä konserttimestari ottivat yleisön lämpimästi vastaan ja kertoivat soittimistaan ja työstään. Paikalla olivat Harri Miettusen 12 tuubaa, Nina Johsonin pikkolohuilu, Kirsti Vartiainen harppuineen, konserttimestari Maria Itkonen viuluineen ja Olli Hostikka bassopasuunansa kanssa. Aleksei Dimitriev ja Heikki Pöyhönen näyttivät pajassaan muun muassa, millä tavalla fagotin ja englannintorven suukappaleita rakennetaan. Orkesterin järjestäjä Kalle Marttila kuljetti lukuisia ryhmiä pitkin sokkeloisia käytäviä tutustumaan lyömäsoitinvarastoon, jossa Harri Lehtinen esitteli asiantuntevasti niin patarumpuja kuin auton osista tehtyjä soittimia. Lisäksi Tampere-talon aulassa musisoi FINESTre-jousikvartetti koko päivän ajan.

Kirsti Vartiainen opasti pieniä harpisteja.


Yleisö sai ihastella myös arkistojen aarteita. Nuotistonhoitaja Pekka Koivisto levitti nähtäville erilaisia partituureja, ja orkesterin järjestäjä Juha Marttila viihdytti kävijöitä tarinoilla orkesterin arjesta ja juhlasta. Esillä olivat myös orkesterin ystäväyhdistyksen Pro Orchestran toiminta, Tampereen Musiikkiakatemian nuoret taiturit ja kulttuuriosuuskunta Uulun soittimet sekä Lapsiparkki. Kotiinviemisiksi saattoi ostaa Filharmonian CD-levyjä, Lasten Tampere-talon hellyttävän sorsa Sordino -maskotin tai lämpöisen, orkesterin logolla varustetun hupparin. Jotta kotiin ei tarvinnut lähteä liian aikaisin, näläntunteen sai karkotettua Tampere-talon järjestämällä keittolounaalla.

Pro Orchestra myi Filharmonia-tuotteita, kuten supersöpöjä pikku-Reinoja.


Lapsille ja tiedonjanoisille päivästä teki erityisen jännittävän tietokilpailu, jonka vastaukset löytyivät parhaiten kysymällä muusikoilta rohkeasti heidän soittimistaan. Kysymykset eivät nimittäin olleet helppoja! Päivän päätteeksi kaikkien vastanneiden kesken arvottiin konserttilippuja ja muita mukavia palkintoja. Tampere-talon aulahenkilökunta hyvästeli yleisön yhtä ystävällisesti kuin otti vastaankin.

Kotiinlähtijöiden palaute oli yksiselitteisen hyväntuulista: ensi vuonna uudestaan!


teksti: Emmi Marttinen
kuvat: Maija Leino
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti