keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Satakieli soi viimeiseenkin penkkiriviin

Nuorten solistien konsertti Tampere-talossa 22.5.


”New Yorkissa ja Lontoossa ja kaikkialla maailmassa”, vastaa 10-vuotias viuluvirtuoosi Iidamari Ahonen kysymykseen siitä, missä haluaisi tulevaisuudessa esiintyä. Tampere-talo on paikkana tuttu, hän on saanut nauttia useista konsertista Ison salin yleisössä. Toukokuussa näkökulma muuttuu, kun Iidamari nousee lavalle yhdessä kahdentoista muun nuoren solistin, Tampere Filharmonian ja kapellimestari Atso Almilan kanssa. Konsertin esiintyjäkaarti ulottuu ikähaarukaltaan alakoululaisista ammattiopiskelijoihin.

Iidamari Ahonen aloitti viulunsoiton opinnot 4-vuotiaana Tampereen konservatoriossa Nikolai Fadeevin johdolla. Hän on ehtinyt esiintyä jo lukuisissa erilaisissa tilanteissa ja osallistua useisiin kilpailuihin. Helmikuussa hän saavutti yleisön suosikin tittelin Tampereen Musiikkiakatemian, Pirkanmaan musiikkiopiston ja Valkeakosken musiikkiopiston opiskelijoille järjestetyssä Nuorten solistien kilpailussa. Kilpailuun valittiin musiikkioppilaitoksista 36 lasta ja nuorta, joista kolmeatoista kuullaan konsertissa 22.5.

Tampere-taloon IIdamari sai tutustua jokseenkin uudesta näkökulmasta jo perjantaina 9.5. Tuolloin nuori viulisti vastaanotti Suomen Kulttuurirahaston palkintojuhlassa apurahan, joka hänelle on myönnetty ulkomailla opiskelua varten. Opintoja on karttunut ulkomailla jo jonkin verran. Iidamari on käynyt Lontoossa mestariviulisti Jan Repkon opetettavana muutamia kertoja ja jatkoa on luvassa. Iidamarin kesäsuunnitelmatkin ovat jo valmiina: ”Lähdemme Ranskaan ja Italiaan! Ranskassa menen musiikkileirille”, hän kertoo innoissaan.

Musiikin kuunteleminen on tärkeä osa Iidamarin elämää. Tampere Filharmonian lisäksi myös Radion Sinfoniaorkesteri on tehnyt nuoreen solistiin lähtemättömän vaikutuksen. Erityisen vakuuttuneena Iidamari muistelee Musiikkitalolla kuulemaansa konserttia, jonka solistina vieraili hänen ihailemansa huippuviulisti Lisa Batiashvili. Ohjelmassa oli tuolloin Brahmsin viulukonsertto. Lempisäveltäjäänsä Iidamari pohtii hetken päätyen Sibeliukseen, vaikkei olekaan vielä ehtinyt poimia tätä ohjelmistoonsa. Kansallissäveltäjämme omin soitin oli viulu. Samalla instrumentilla aloitti myös belgialainen Henri Vieuxtemps, jonka Satakielen Iidamari esittää toukokuussa Tampere-talossa.

Haastattelutilanteessa Iidamari poseeraa soittaen soolona tyhjälle salille. Hän odottaa Tampere-talon konserttia innolla. ”Täällä saa kyllä soittaa tosi isosti, tämä on niin suuri sali”, muistuttaa Iidamarin isä, yliopettaja Pekka Ahonen, joka soitti Tampereen kaupunginorkesterissa vuosina 1977−1995. Tyhjä sali näyttää valtavalta. Kuulijoiden täyttämänä sen tunnelma muuttuu täysin. Iidamaria yleisö ei ainakaan pelota. ”No, joskus jännittää vähän, mutta ei sitten enää, kun pääsee sinne lavalle.”

Tulevaisuudensuunnitelmia ei tarvitse arvailla. Iidamarista tulee isona viulisti, tietenkin, sitähän hän on jo. Sivuaineenaan hän soittaa pianoa, ja suurin osa kavereistakin soittaa jotakin. Elämä on soittamisen täyteistä, joskin musiikista nauttimisen lisäksi aikaa jää myös koululle ja kavereille. Lempipaikkaa kysyttäessä Iidamari joutuukin pohtimaan pidempään, onhan valittava monesta. Vastaus on lopulta melko lavea: ”Koti ja konservatorio… Ja muut maat. Niin ja Pyynikin metsä! Siellä meillä on majoja.”


Teksti ja kuvat: Maija Leino

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti